سیاه شدن شمع خودرو به چه دلیل رخ میدهد؟ در پروسه احتراق خودرو یکی از قطعات مهم شمع است. اگر این قطعه کیفیت خود را از دست بدهد عملکرد مناسب خود را نیز از دست خواهد داد. سیاه شدن شمع خودرو از جمله مشکلات رایج برای این قطعه به شمار میرود. برای رفع این مشکل در شمع خودرو باید با دلایل و راه حلهای آن آشنا باشیم. در این مطلب از شتاب گستر صدر جوانی با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید. همچنین در صورت نیاز به خدمات مکانیک سیار در اصفهان با کارشناسان این شرکت تماس بگیرید.
پاسخگویی 24 ساعته: 09130001250
شمع ماشین و نقش آن در خودرو
خودروهایی که با سوختهای فسیلی کار میکنند به شمع برای روشن شدن نیاز دارند. وقتی مخلوط اکسیژن و سوخت در محفظه احتراق ترکیب میشود جرقه لازم برای اشتعال توسط شمع زده میشود. برای این منظور بخشهای مختلفی در شمع خودرو به کار رفته که عبارتند از:
- عایق چینی
- بدنه شمع
- ترمینال
- پایه
- الکترود مثبت
- الکترود منفی
- گپ
بنابراین خرابی هر بخش از شمع خودرو، فرآیند احتراق را با مشکل مواجه میکند. شمع خودرو در نتیجه مداخله در پروسه احتراق با تغییرات شیمیایی و ظاهری مواجه میشود. در واقع بعد از گذشت مدت زمانی از فعالیت این قطعه دیگر کارایی و عملکرد اولیه را نخواهد داشت. این کاهش کارایی با نشانههایی در ظاهر که مهمترین آنها سیاه شدن است بروز پیدا میکند.
مطلب پیشنهادی: امداد خودرو میمه
دلایل سیاه شدن شمع خودرو
گاهی اوقات در زمان بررسی شمع ماشین لکههای قهوهای تیره یا دودی رنگی روی بدنه قطعه مشاهده میشود. این ترکیبات در واقع رسوبات کربنی هستند که در اثر واکنش شیمیایی و فیزیکی روی بدنه شمع ایجاد شدهاند. عملکرد شمع به نحوی است که مستقیما با بنزین، برق و اکسیژن در ارتباط است. تکرار همین ارتباط موجب آسیبهایی در ساختار شمع خودرو میشود. در ادامه به رایجترین دلایل سیاه شدن شمع ماشین اشاره میکنیم:
کثیف بودن فیلتر هوا
آلودگیهای روی فیلتر هوا موجب کاهش کارایی این قطعه میشود. وقتی فیلتر هوا کثیف باشد هوا به مقدار مورد نیاز وارد محفظه احتراق نمیشود. در نتیجه ترکیب درستی از سوخت و اکسیژن شکل نخواهد گرفت و احتراق ناقص انجام میشود. در نتیجه احتراق نامناسب، واکنشهای فیزیکی و شیمیایی روی شمع افزایش پیدا میکند. همین موضوع نیز به سیاه شدن شمع خودرو منجر میشود.
ضعیف بودن برق خروجی از کویل ماشین
کویل در خودرو وظیفه تامین برق مورد نیاز شمع برای جرقهزنی را بر عهده دارد. ولتاژ برق مورد نیاز برای جرقهزنی توسط شمع، بالا است. اما باتریهای ماشین قادر نیستند بیشتر از 12 ولت نیروی برق تولید کنند. به همین دلیل از قطعهای به نام کویل استفاده میشود تا ولتاژ تولیدی باتری ماشین را تقویت کرده و به شمع منتقل کند. بنابراین اگر این قطعه معیوب شود قادر به تامین انرژی الکتریکی با ولتاژ مورد نیاز شمع نیست. در نتیجه فرآیند احتراق کامل و درست انجام نمیشود و احتمال دوده گرفتن شمعها هست.
خراب بودن سنسورهای اکسیژن
مقدار اکسیژنی که برای احتراق وارد محفظه مخصوص میشود توسط سنسورهای اکسیژن کنترل و تعیین میشود. خرابی یا نشتی در سنسورهای اکسیژن در میزان اکسیژن ترکیبی تاثیر گذاشته و پروسه احتراق را با مشکل مواجه میکند. در نتیجه در این حالت امکان سیاه شدن و دوده گرفتن شمع ماشین وجود دارد.
علائم خرابی و سیاه شدن شمع خودرو
برخی از نشانهها در ماشین به ما در تشخیص زودهنگام خرابی و سیاهی شمع کمک میکنند. توصیه میشود با مشاهده این علامتها برای سرویس خودرو و تمیز یا تعویض کردن شمعها اقدام کنید:
بروز مشکل در استارت خوردن ماشین
اولین نشانه خرابی شمع خودرو سخت استارت خوردن ماشین است. این در حالی است که بیشتر افراد تصور میکنند سخت استارت خوردن ماشین همیشه به دلیل ایرادات باتری است. گاهی نیز عیوب شمع تا حدی جدی است که خودرو دیگر استارت نمیخورد. وقتی شمع دوده بگیرد برای جرقهزنی و احتراق به موتور فشار زیادی وارد میشود.
افزایش مصرف سوخت
سیاه شدن شمع ماشین روی جرقهزنی و شروع فرآیند احتراق اثر منفی میگذارد. در نتیجه موتور ناچار میشود برای جبران این فشار سوخت بیشتری استفاده کند. در واقع در ترکیب سوخت و هوا در محفظه احتراق سوخت بیشتری قرار میگیرد. همین موضوع از دلایل بالا رفتن میزان سوخت مصرفی ماشین است. بنابراین اگر با شمعهای سیاه رانندگی کنید ناچار به سوختگیری برای دفعات بیشتری هستید.
کاهش شتاب خودرو
از دیگر نشانههای خرابی و سیاه شدن شمع خودرو، افت شتاب موتور است. سیاه بودن شمع ماشین موجب کم شدن توان جرقهزنی میگردد و موتور دیگر شتاب قبلی را نخواهد داشت. این افت شتاب خودرو به طور محسوس توسط راننده خودرو احساس میشود.
افزایش دود خودرو و استشمام بوی سوختن بنزین
نشانه دیگری که اغلب به دلیل خرابی و دوده گرفتن شمع ماشین بروز پیدا میکند افزایش دود خروجی اگزوز است. وقتی فرآیند احتراق ناقص باشد طبیعتا دود بیشتری ایجاد میشود. همین امر موجب میشود در کابین ماشین نیز بوی سوختن بنزین را بتوان حس کرد.
رفع مشکل سیاه شدن شمع خودرو
گاهی اوقات دوده گرفتن شمع آسیب جدی به این قطعه وارد میکند. در این شرایط بهترین اقدام تعویض شمع برای بهبود عملکرد خودرو است. اما در سایر موارد میتوان شمعهای سیاه شده تمیز کرده و دوباره استفاده نمود. برای این منظور به وسایل و موارد زیر نیاز داریم:
- مواد شوینده مناسب برای از بین بردن دوده از روی شمع ماشین
- لیوان پلاستیکی یکبار مصرف
- برس نازکی که موهای سفتی دارد. (از یک مسواک تمیز نیز میتوانید استفاده کنید.)
ابتدا مواد شوینده را در لیوان پلاستیکی که از قبل آماده کردهاید بریزید. سطح مواد شوینده باید تا جایی باشد که الکترودهای شمع در آن غوطهور شوند. حالا باید شمعها را در لیوان بگذارید تا واکنش شیمیایی انجام شود. این واکنش نیاز به 30 تا 40 دقیقه زمان دارد و با چشم غیر مسلح نیز قابل رویت نمیباشد. سپس شمعها را خارج کرده و با برس به خوبی تمیز کنید. در نهایت شمعهای خودرو را با آب گرم شسته و با دستمال خشک کنید. توجه داشته باشید که هیچ آبی روی شمع ماشین باقی نماند. حالا میتوانید شمع تمیز را مجدد روی خودرو نصب کرده و استفاده کنید.
سخن پایانی
سیاه شدن شمع خودرو به دلیل وجود مشکلاتی در سیستم احتراق رخ میدهد. برای تعویض شمع ماشین میتوانید با تیم امداد خودرو شتاب گستر صدر جوانی تماس بگیرید. این تیم ارائه دهنده خدمات امداد خودرو سایپا و امداد خودرو ایران خودرو در اصفهان میباشد.