برداشتن ترموستات ماشین در تابستان کار درستی است یا نه؟ فاکتورهای زیادی در عملکرد و بهرهوری موتور خودرو دخیل هستند. محدودهی دمایی موتور از جمله فاکتورهای مهم موثر بر راندمان و میزان مصرف سوخت محسوب میشود. ترموستات یکی از اجزای مهم در سیستم خنک کننده ماشین به شمار میرود. برخی تصور میکنند با برداشتن ترموستات ماشین در تابستان از جوش آوردن موتور جلوگیری میشود. اما این باور و تصور در مورد ترموستات تا چه حد صحیح است؟ آیا برداشتن ترموستات عوارض و آسیبهایی را برای خودرو به همراه دارد؟ برای یافتن پاسخ این سوالات ما را در این مطلب از شتاب گستر صدر جوانی همراهی کنید. برای دریافت خدمات امداد خودرو این شرکت مانند امداد خودرو شهرضا نیز با کارشناسان این شرکت تماس بگیرید.
پاسخگویی 24 ساعته: 09130001250
ترموستات خودرو و وظایف آن
ترموستات قطعهای کوچک بین رادیاتور و موتور خودرو میباشد. این قطعه وظیفه حفظ دمای موتور در محدوده عملکردی آن را بر عهده دارد. در خودروهای احتراقی سیستم خنک کننده نقش مهمی را ایفا میکند. در صورتی که این سیستم به درستی کار نکند راندمان و بهرهوری موتور ماشین به شدت کاهش پیدا میکند. ترموستات وظیفه خود برای حفظ دمای موتور در محدودهی مناسب را با تنظیم جریان مایع خنک کننده انجام میدهد. به بیان سادهتر وقتی موتور ماشین سرد باشد ترموستات مسیر مایع خنک کننده با رایاتور را میبندد. با این کار از کاهش بیشتر دمای موتور جلوگیری میکند. با افزایش دما اما ترموستات اجازه حرکت به مایع خنک کننده ماشین را میدهد. برداشتن ترموستات ماشین در تابستان موجب مختل شدن این فرآیند میشود.
انواع ترموستات خودرو
این قطعه کوچک اما مهم در سیستم خنک کننده خودرو دارای انواع مختلفی میباشد. در این بخش به معرفی کوتاهی از انواع ترموستات در ماشینها میپردازیم.
ترموستات الکترونیکی
اساس کار این نوع ترموستات همانطور که از نامش پیداست بر پایه الکتریسیته میباشد. دستورهای صادر شده توسط حسگرهای به کار رفته در این قطعه جریان الکتریسیته را هدایت و کنترل میکنند.
ترموستات الکترومکانیکی
این نوع ترموستات به عنوان ترکیبی از سیستمهای الکترونیکی و مکانیکی شناخته میشود. در این ترموستات سیگنالهای دریافتی از سنسورهای حرارتی موجب قطع و وصل جریان الکتریکی میشوند. رابطهای مکانیکی و میکروسوئیچها نیز به کنترل این جریان کمک میکنند.
مطلب پیشنهادی: امداد خودرو سمیرم
ترموستات مومی
یکی دیگر از انواع ترموستات حاوی یک کپسول موم یا پودر بلورین است. به همین خاطر با نام ترموستات مومی شناخته میشود. یک پیستون که به دریچه ترموستات متصل شده است کار باز و بسته کردن دریچه آن را بر عهده دارد.
ترموستات فانوسی
یکی از انواع از رده خارج ترموستات، نوع فانوسی است که بر پایه الکل کار میکند. از این نوع ترموستات دیگر در خودروها استفاده نمیشود.
دلیل برداشتن ترموستات ماشین در تابستان
برخی از رانندگان با برداشتن ترموستات به ویژه در فصول گرم سعی میکنند از جوش آوردن موتور جلوگیری کنند. در واقع با برداشتن ترموستات دیگر مانعی برای گردش آب و مایع خنک کننده در سیستم سرمایش خودرو وجود ندارد. این گروه عقیده دارند که در فصول گرم سال نیازی به توقف جریان آب در سیستم سرمایش خودرو وجود ندارد. در وهله اول شاید انجام این کار محتاطانه و منطقی به نظر آید. اما پیامدهایی برای قطعات داخلی موتور خودرو در دراز مدت ایجاد میکند. برداشتن ترموستات در شرایط دمایی خنک مانند شب موجب سرد شدن بیش از اندازه موتور میشود. در نتیجه موتور خودرو در اواخر شب و اوایل صبح کارایی مطلوب خود را نخواهد داشت.
پیامدهای برداشتن ترموستات ماشین در تابستان
در این بخش به برخی از پیامدها و عوارض برداشتن ترموستات ماشین در فصول گرم سال اشاره میکنیم. بیتوجهی به این موارد میتواند هزینه سنگین تعمیر خودرو را روی دست شما به جا گذارد.
نرسیدن روغن موتور به گرانروی مناسب
با برداشتن ترموستات نیروی واتر پمپ موجب حرکت مایع خنک کننده بین رادیاتور و موتور میشود. دمای مایع خنک کننده نسبتا پایین بوده و در نتیجه مانع رسیدن موتور به دمای مطلوب میشود. وقتی موتور به دمای مناسب نرسد قادر نیست روغن را به اندازه کافی گرم کند. روغن موتوری که به خوبی گرم نشده باشد نیز غلیظ میماند و گرانروی آن بالاتر از سطح استاندارد میشود. حتی اگر در نبود ترموستات، روغن موتور گرم شود، زمان بیشتری برای این منظور صرف میشود. در نتیجه موتور ناگزیر از روغن غلیظ و سفت استفاده کرده و روانکاری به درستی انجام نمیگیرد. اخلال در روانکاری موتور نیز آسیبهای جدی به قطعات داخلی آن وارد میکند.
آسیب دیدن رینگ، یاتاقان و پیستون خودرو
ترموستات کمک میکند همه اجزای پیشرانه خودرو همزمان و متناسب به دمای استاندارد خود برسند. اما برداشتن ترموستات ماشین در تابستان این هماهنگی و هم دمایی را در اجزای پیشرانه از بین میبرد. در این شرایط برخی از قطعات از قبیل پیستون، رینگ و یاتاقان زودتر به دمای بالا خواهند رسید. این اختلاف دما بین اجزای پیشرانه نیز روی عمر مفید قطعات و موتور اثر منفی به جای میگذارد. پس بدون ترموستات احتمال یاتاقان زدن خودرو و شاتون زدن آن زیاد میشود.
تاب برداشتن سیلندر و قطعات پیشرانه
یکی دیگر از پیامدهای بسیار جدی برداشتن ترموستات، تاب برداشتن سیلندر است. طراحی موتورهای احتراقی به نحوی است که در حالت استاندارد تنش دمایی کمی به آنها وارد شود. این در حالی است که برداشتن بیمورد ترموستات تنشهای دمایی ایجاد شده در پیشرانه خودرو را افزایش میدهد. تنشهای دمایی به ویژه موقع رانندگی در مسیرهای سربالایی و سرپایینی بیشتر ایجاد میشود. افزایش و افت شدید دما نیز از عوامل موثر در تاب برداشتن سیلندر و برخی از قطعات داخلی پیشرانه خودرو است.
افزایش میزان سوخت مصرفی خودرو
یکی دیگر از پیامدهای برداشتن ترموستات ماشین در تابستان بالا رفتن مصرف سوخت است. نبود ترموستات موجب میشود پیشرانه زمان بیشتری برای رسیدن به دمای عملیاتی نیاز داشته باشد. از طرفی روغن موتور در غیاب ترموستات غلیظتر شده و دیرتر گرم میشود. این فاکتورها موجب میشوند تا موتور برای به حرکت در آوردن پیستون، شاتون و میل لنگ نیروی بیشتری صرف کند. صرف کردن نیروی بیشتر موتور خودرو نیز به معنای افزایش مصرف سوخت آن است. پس اگر در تابستان خودروی بدون ترموستات شما سوخت بیشتری مصرف کرد تعجب نکنید.
کلام پایانی
بعضی از رانندهها برای پیشگیری از جوش آوردن موتور خودرو در تابستان اقدام به برداشتن ترموستات میکنند. این در حالی است که از پیامدهای برداشتن ترموستات ماشین در تابستان اطلاع چندانی ندارند. در این مقاله از گروه شتاب گستر صدر جوانی به بررسی عواقب این اقدام پرداختیم. اگر هنگام جوش آوردن خودرو به خدمات مکانیک سیار اصفهان نیاز داشتید حتما با تیمهای امداد خودرو این مجموعه با شماره 09130001250 تماس بگیرید.