بالانس چرخ خودرو یا تراز کردن چرخ، کمک زیادی به بهبود عملکرد ماشین و سلامت لاستیکها میکند. در واقع، یکی از کارهای لازم در نگهداری اصولی از خودرو ترازبندی چرخهای آن است. این اقدام باید توسط دارندگان خودرو به صورت مرتب و در فواصل زمانی مناسب انجام گیرد. در این مطلب از گروه شتاب گستر صدر جوانی به این موضوع مهم و بهترین زمان انجام آن میپردازیم.
پاسخگویی 24 ساعته: 09130001250
منظور از بالانس چرخ خودرو چیست؟
بالانس یا تراز کردن چرخهای ماشین به معنای تنظیم کردن سیستم تعلیق آن است. هدف از این کار، تنظیم زوایای چرخ با سیستم تعلیق ماشین است. به بیان ساده، در تراز کردن باید زاویه چرخها نسبت به هم و نسبت به ماشین، تنظیم گردد. این کار، اغلب توسط مکانیکهای حرفهای و البته با تجربه انجام میشود. چنانچه چرخها در خودرو، تراز باشند، ایمنی و عملکرد وسیله نقلیه بهبود پیدا میکند. در این پروسه هر 4 چرخ خودرو به صورت کاملا موازی با هم و عمود بر زمین تنظیم میشوند. با بالانس کردن، علاوه بر عملکرد ماشین و افزایش ایمنی، طول عمر مفید لاستیکها نیز افزایش پیدا میکند. در واقع، بالانس چرخها از جمله موارد مهم در مراقبت از لاستیک خودرو است. بنابراین این مقوله در نگهداری خودرو بسیار جدی و مهم تلقی میشود.
بالانس چرخ خودرو شامل چه بخشهایی است؟
در بخش قبلی، با کلیت مفهوم بالانس یا تراز کردن چرخهای ماشین آشنا شدیم. این مورد از جمله خدمات متنوع مراکز تعمیرات خودرو در محل در اصفهان و سایر شهرها است. برای انجام درست ترازبندی چرخها باید سه بعد مختلف، مورد بررسی و تنظیم قرار بگیرد. در ادامه این بخش به صورت مجزا هر بخش از پروسه مهم تراز کردن چرخ ماشین را شرح میدهیم.
1- کمبر چرخها
منظور از کمبر، در واقع زاویه داخلی یا خارجی تایرها در نمای جلویی خودرو میباشد. اگر در این زاویه، لاستیک بیش از حد شیب یا خمیدگی داشته باشد به معنای ایراد در تراز چرخها است. بنابراین باید سریعا برای تنظیم چرخها و تراز کردن آنها به مکانیکهای معتمد و مجرب مراجعه نمود. بروز ناهماهنگی در این زاویه از چرخهای خودرو به دلایل مختلفی همچون:
- فرسودگی اتصالات
- یاتاقان
- عیوب قطعات تعلیق
- فرسودگی بوش
و غیره بروز پیدا میکند. این نوع از خمیدگی در بخش لبه لاستیک فرسودگی زیادی ایجاد خواهد کرد. همچنین، در حین رانندگی، خودرو اغلب به یک طرف کشیده میشود که خطرآفرین است. بالانس چرخ خودرو از زاویه کمبر از این مشکلات پیشگیری میکند.
2- انگشت پا یا توی
در تراز انگشت پا، لاستیکها را از قسمت بالایی ماشین مورد بررسی قرار میدهند. همه زوایای داخلی و خارجی تایرها از این زاویه باید نسبت به خودرو تراز باشند. در غیر این صورت، هنگام عبور از پیچهای تند و تیز پایداری ماشین کم شده و حادثهساز میشود. تراز نبودن چرخها از زاویه توی، در سرعتهای بالا نیز میتواند مشکل آفرین باشد.
3- کستر از مراحل بالانس چرخ خودرو
به زاویه بالا به پایین محور عمودی چرخهای ماشین کستر گفته میشود. کستر معمولا سه حالت مختلف اعم از:
- کستر صفر: مرکز چرخها مستقیما زیر سیستم تعلیق قرار دارد.
- کستر منفی: مرکز چرخ در پشت تعلیق ماشین و نزدیک به راننده قرار میگیرد.
- کستر مثبت: مرکز چرخها در قسمت جلوی تعلیق و دور از راننده خودرو میباشد.
دارد. در این بین، کستر مثبت نسبت به کستر منفی و صفر شرایط مطلوبتری است. چرا که پایداری خودرو در سرعتهای بالا روی یک خط مستقیم با کستر مثبت بهتر خواهد بود. در تراز چرخ خودرو مکانیکهای مجرب به کستر هم توجه ویژهای میکنند.
دلایل بالانس نبودن چرخ خودرو
یکی از دلایل مهم و اصلی در عدم تراز چرخها قطعا استفاده طولانی مدت از آنها میباشد. اما چون خارج شدن چرخها از تراز در این شرایط تدریجی رخ میدهد رانندگان کمتر متوجه آن میشوند. توجه داشته باشید که تراز نبودن چرخها، خطرات زیادی در زمان رانندگی ایجاد میکند. چرا که روی عملکرد صحیح ماشین، تاثیر منفی گذاشته و سرنشینان را با مخاطره مواجه میسازد. از دیگر عوامل خارج کننده چرخها از تراز شامل موارد زیر است:
- جادههای ناهموار
- دست انداز و چاله در مسیر حرکت خودرو
- عبور با سرعت بالا از پیچهای تند
- ترمز گرفتنهای ناگهانی
- نصب لاستیکها به صورت غیراصولی
بالانس چرخ خودرو باید در زمان مناسب آن انجام گیرد تا از بروز مشکلات بعدی پیشگیری گردد. در بخش بعدی درباره بهترین زمان تراز کردن چرخ ماشین مطالب مفیدی را ارائه کردهایم.
مطلب پیشنهادی: امداد خودرو کوهپایه
چه زمانی تراز چرخ خودرو باید انجام شود؟
یکی از سوالات پرتکرار کاربران از کارشناسان تیم شتاب گستر صدر جوانی، زمان مناسب برای تراز کردن چرخها است. اگر چرخها به صورت استاندارد تراز نباشند نشانهها و علائمی ایجاد میشود. این نشانهها میتوانند بهترین هشدار برای فرارسیدن زمان مناسب تراز کردن چرخها باشند. علائم و نشانههای تراز نبودن چرخ خودرو عبارتند از:
- کشیده شدن انتهای ماشین به یک سمت در حین رانندگی
- حرکت سرگردان خودرو زمان رانندگی در مسیرهای مستقیم
- تکانها و لرزشهای شدید در بخش جلویی ماشین هنگام عبور از چالهها و دست اندازها
- صاف نبودن و عدم تنظیم فرمان هنگام قرار داشتن چرخها به سمت جلو
- وجود ناهمواری و فرسودگیهای زودتر از موعد روی لاستیک خودرو
- لرزش در فرمان ماشین در زمان رانندگی
بهتر است با مشاهده این نشانهها به سرعت به مکانیکهای مجرب مراجعه کنید. بیتوجهی به بالانس چرخ خودرو میتواند باعث بروز تصادفات رانندگی و خسارتهای مالی و جانی شود.
مزایای ترازبندی چرخ خودرو
بالانس چرخ های خودرو در زمان مناسب، مزایا و امتیازات زیادی به همراه دارد که در این بخش، از مقاله بیان میکنیم. از جمله مزیتهایی که ترازبندی چرخهای ماشین به همراه دارد شامل موارد زیر است:
- رانندگی روانتر
- سایش کمتر چرخهای خودرو
- مصرف سوخت کمتر
- هندلینگ دقیقتر
- افزایش ایمنی رانندگی
توجه داشته باشید که ترازبندی چرخها باید توسط مکانیکهای مجرب و واجد شرایط انجام شود. چرا که به ابزارهای تخصصی برای تنظیم زوایای مناسب چرخهای ماشین نیاز است. بنابراین انتخاب مکانیک مناسب برای ترازبندی چرخهای ماشین اهمیت زیادی دارد.
سخن پایانی
با بالانس چرخ خودرو از ایمنی خود و سرنشینان ماشین محافظت کنید. انجام این اقدام برای بهبود عملکرد ماشین هزینه چندانی ندارد اما اثرات مثبت زیادی به جا میگذارد. شما میتوانید خدمات جامع و متنوعی از تیمهای شتاب گستر صدر جوانی دریافت کنید. کافی است شمارههای درج شده در سایت را ذخیره کرده و در مواقع نیاز تماس بگیرید.