گیرپاژ کردن یا قفل شدن موتور ماشین یکی از مشکلاتی است که به ندرت رخ میدهد. با این همه در صورت عدم تشخیص سریع آن میتواند آسیبهای جدی به خودرو وارد کند. به همین دلیل باید با نشانهها، علائم و راه حلهای این مشکل آشنا شوید. وقتی موتور ماشین قفل کند عملکرد قطعات کلیدی آن نظیر میل لنگها متوقف میشود. متاسفانه تعمیر مشکل گیرپاژ کردن ماشین هزینه بسیار سنگینی به همراه دارد. در این مطلب از شتاب گستر صدر جوانی به بررسی همه جانبه مشکل قفل کردن موتور ماشین میپردازیم. این شرکت ارائه دهنده خدمات امداد خودرو در سراسر استان اصفهان مانند امداد خودرو نطنز میباشد.
پاسخگویی 24 ساعته: 09130001250
منظور از گیرپاژ کردن موتور خودرو چیست؟
یکی از مشکلات جدی برای موتور ماشین گیرپاژ کردن آن است. این مشکل زمانی رخ میدهد که پیستونهای داخل موتور امکان حرکت نداشته باشند. در این شرایط موتور ماشین قادر به چرخاندن چرخها نبوده و حرکت ماشین متوقف میشود. گاهی به دلیل ناکارآمدی سیستم خنک کننده دمای موتور از حد استاندارد بالاتر میرود. افزایش زیاد دمای موتور موجب داغ شدن سیلندرهای خودرو میگردد. سیلندرهای داغ باعث انبساط پیستونها میشوند. در نتیجه پیستون منبسط شده در سیلندر گیر کرده و دیگر قادر به حرکت نیست. در این شرایط برای کار کردن مجدد موتور باید همه قطعات آسیب دیده آن را تعمیر یا تعویض کرد.
علت گیرپاژ کردن یا قفل شدن موتور ماشین چیست؟
با توجه به جدی بودن آسیبهای ناشی از گیرپاژ کردن موتور باید با علل آن آشنا باشیم. این اطلاعات به جلوگیری از ایجاد این مشکل مهم در موتور خودرو کمک زیادی میکند. در ادامه این بخس به مهمترین دلایل قفل کردن موتور ماشین اشاره میکنیم:
مطلب پیشنهادی: امداد خودرو نایین
کیفیت پایین روغن موتور
همه کارشناسان خودرو تاکید دارند از روغن موتورهای باکیفیت استفاده شود. روغن موتور بیکیفیت درون موتور ماشین میسوزد و به شکل بخار از اگزوز بیرون میرود. در نتیجه اصطکاک درون موتور بالا رفته و احتمال گیرپاژ کردن افزایش مییابد.
کم شدن سطح روغن موتور
اگر سطح روغن موتور خودرو کاهش پیدا کند موجب کارکرد خشک پیستون میگردد. در نتیجه پیستون داغ شده و باعث گیر کردن شاتون در رینگ پیستون میشود. در نهایت نیز سیلندر به شدت آسیب دیده و موتور قفل میکند. در این وضعیت هزینه تعمیر سنگینی برای راه اندازی دوباره خودرو باید صرف نمود. به همین دلیل توصیه میشود همیشه سطح روغن موتور خودرو را کنترل نموده و از کافی بودن آن مطمئن شوید.
کم شدن مایع خنک کننده
یکی از دلایل مهم گیرپاژ کردن یا قفل شدن موتور ماشین داغ شدن قطعات داخلی آن است. کم شدن مایع خنک کننده از مهمترین دلایل داغ شدن قطعات داخلی موتور خودرو میباشد. بنابراین علاوه بر روغن موتور باید به سطح آب درون رادیاتور ماشین نیز توجه کرد.
هیدرولاک در خودرو
هیدرولاک که به آن قفل آب نیز گفته میشود به وارد شدن آب به سیلندر و محفظه احتراق میگویند. در این شرایط قطعات مختلفی در موتور نظیر پیستون و سوپاپها آسیب دیده و باعث قفل کردن موتور میشوند.
عدم استفاده از ماشین برای مدت طولانی
وقتی از خودرو برای زمان طولانی استفاده نمیشود قطعات داخلی موتور خشک میشوند. در نتیجه احتمال گیرپاژ کردن آن نیز افزایش پیدا میکند. در این وضعیت وقتی استارت میزنید موتور نمیچرخد.
علائم گیرپاژ کردن یا قفل شدن موتور ماشین
بعد از آشنایی با علل قفل شدن موتور خودرو باید با نشانههای آن نیز آشنا شویم. در این بخش خواهیم گفت که چطور بفهمیم موتور ماشین قفل شده یا به اصطلاح گیرپاژ کرده است:
روشن نشدن موتور خودرو
وقتی موتور ماشین قفل کند به سادگی روشن نمیشود و صدای نامتعارفی شبیه به تقتق از آن به گوش میرسد. هنگام گیرپاژ کردن یا قفل شدن موتور ماشین باتری کار میکند و در نتیجه وسایل برقی روشن میشوند. اما خودرو به سختی روشن خواهد شد.
روشن شدن چراغ چک
چراغ چک در خودرو وقتی که مشکلی به وجود آمده باشد روشن میشود. بنابراین قفل شدن موتور خودرو نیز موجب روشن شدن این چراغ میگردد. برای پیدا کردن علت روشن شدن چراغ چک در ماشین باید به تعمیرکاران مجرب مراجعه کنید.
تولید صدای اضافی از کاپوت
گیرپاژ کردن با سایش بیشتر قطعات داخلی موتور ماشین همراه است. به همین دلیل صداهایی غیر عادی و بیشتر از حد معمول از موتور به گوش میرسد. این صداها به مرور زمان با برخورد شدیدتر پیستون به میللنگ خودرو بیشتر هم میشود.
بوی نامطبوع در خودرو
یکی دیگر از نشانههای گیرپاژ کردن ماشین انتشار بوی سوختگی در کابین خودرو است. در بیشتر اوقات حتی نمیتوان منشاء این بو را به درستی تشخیص داد. این بو با بوی ناشی از اگزوز یا دیگر بوهای مربوط به مشکلات موتور متفاوت است. بنابراین توصیه میشود در این شرایط فورا به مکانیکهای باتجربه مراجعه کرده تا مشکل بررسی و حل شود.
در زمان گیرپاژ کردن یا قفل شدن موتور خودرو حین رانندگی چه کنیم؟
اولین اقدام مهم در زمان قفل شدن موتور خودرو حفظ خونسردی است. وقتی موتور قفل میشود برخی از سیستمهای کمک نظیر ترمز و فرمان هیدرولیک ضعیف میشوند. حتی امکان عدم کارکرد این سیستمها در زمان رانندگی نیز وجود دارد. پس بهتر است با توجه به وضعیت ترافیک جاده به شکلی ایمن به حاشیه جاده بروید و خودرو را متوقف کنید. سپس با تیمهای امداد خودرو و تعمیر در محل تماس گرفته تا برای حل مشکل به کمک شما بیایند. تیم امداد خودرو شتاب گستر صدر جوانی آماده ارائه خدمات تعمیر خودرو در محل اصفهان است.
هزینه تعمیر گیرپاژ کردن یا قفل شدن موتور ماشین
هزینه تعمیر قفل شدن موتور خودرو به فاکتورهای مختلفی نظیر نوع ماشین بستگی دارد. میزان آسیبی که بر اثر گیرپاژ کردن به موتور وارد شده نیز روی هزینه تعمیر تاثیر دارد. با این همه در حالت کلی میتوان گفت که قفل شدن موتور یکی از پرهزینهترین مشکلات فنی خودرو است. اگر امکان تعمیر قطعات مختلف درگیر وجود داشته باشد هزینه تعمیر کمی متعادلتر میشد. اما در بیشتر اوقات نیاز به تعویض قطعات آسیب دیده یا کل موتور برای راهاندازی دوباره خودرو وجود دارد.
سخن پایانی
گیرپاژ کردن یا قفل شدن موتور ماشین از مشکلات جدی در خودرو به شمار میرود. کاهش سطح روغن موتور یا مایع خنک کننده از دلایل بروز این مشکل هستند. همچنین روغن موتور بیکیفیت و عدم کارکرد خودرو برای زمان طولانی میتواند به گیرپاژ کردن منتهی شود. برای رفع این مشکل و تعمیر خودرو با تیم امداد جادهای شتاب گستر صدر جوانی از طریق شماره 09130001250 تماس بگیرید.