یاتاقان زدن ماشین از عیوب مهم و جدی در انواع خودرو به شمار میرود. یاتاقان نام یکی از قطعات فرعی در سیستم پیشرانه خودرو است. وقتی این قطعه خراب شود هزینه سنگینی به بار میآورد. چرا که باید موتور خودرو را باز کرد و بعد از رفع مشکل یاتاقان دوباره بست. البته با رعایت چند نکته ساده میتوان از بروز مشکل یاتاقان زدن در خودرو جلوگیری کرد. اگر علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر درباره این موضوع هستید تا انتهای این مقاله از شتاب گستر صدر جوانی همراه ما باشید. در صورت نیاز به مکانیک سیار در استان اصفهان نیز میتوانید با این شرکت تماس بگیرید.
پاسخگویی 24 ساعته: 09130001250
منظور از یاتاقان زدن ماشین چیست؟
اول از هر چیز باید بدانیم وقتی از اصطلاح یاتاقان زدن حرف میزنیم منظور دقیقا چیست؟! در خودرو وقتی دو قطعه با یکدیگر در تماس باشند ایجاد اصطکاک رفت و برگشتی میکنند. این اصطکاک به سرعت موجب فرسایش و خرابی قطعات ماشین میشود. پس لازم است برای کاهش میزان اصطکاک بین قطعات فلزی مختلف به ویژه در پیشرانه خودرو فکری کرد. یاتاقان دو صفحه نیم دایرهای شکل میباشد که بابیت روی آن قرار گرفته است. در نتیجه قطعات دوار و متحرک متصل به یاتاقان امکان لغزش و حرکت روان را پیدا میکنند.
مطلب پیشنهادی: امداد خودرو گلپایگان
بابیت که آلیاژی از جنس فلزات نرم است به دوام و پایداری قطعات موتور کمک میکند. این قطعه در محل اتصال میل لنگ و شاتون در موتور خودرو استفاده میگردد. انرژی مکانیکی تولید شده در سیلندر خودرو از طریق حرکت رفت و برگشتی شاتون به میل لنگ منتقل میشود. یاتاقان کمک میکند شدت اصطکاک بین این دو قطعه مهم ماشین کم شود.
دلایل یاتاقان زدن ماشین چیست؟
بعد از آشنایی با ماهیت یاتاقان زدن خودرو باید با دلایل بروز این مشکل جدی نیز آشنا شویم. اصلیترین دلایلی که موجب میشود ماشین یاتاقان بزند شامل موارد زیر میباشد:
روغن موتور بیکیفیت
روغن موتور نقش بسیار مهم و کلیدی در کارکرد موتور ماشین دارد و باید کیفیت خوبی داشته باشد. ته نشین شدن ناخالصیهای موجود در روغن از مهمترین معایب انواع بیکیفیت آن است. با ته نشین شدن ناخالصیهای موجود در روغن قطعات مختلف موتور نظیر یاتاقان دچار خوردگی میشوند. در نتیجه این قطعه به سرعت خراب شده و دیگر کارایی لازم را ندارد. در این وضعیت تنها راه حل مشکل تعویض یاتاقان میباشد.
تعویض نکردن به موقع فیلتر و روغن موتور
روغن موتور و فیلتر آن حتی اگر از کیفیت بالایی برخوردار باشند عمر مشخصی دارند. در نتیجه بعد از گذشت مدتی دیگر کارایی و کیفیت لازم را نداشته و موجب خرابی یاتاقان میشوند. فیلتر روغن نیز در تصفیه و حذف آلایندههای روغن نقش مهمی ایفا میکند و باید به موقع تعویض گردد.
معیوب بودن پمپ روغن
از دیگر دلایل یاتاقان زدن ماشین خرابی پمپ روغن است که موجب نرسیدن روغن به یاتاقان میشود. پمپ روغن وظیفه دارد روغن موتور را با فشار مشخصی به بخشهای مختلف پیشرانه برساند. اگر این قطعه قادر به انجام وظیفه خود نباشد عملیات روانکاری با مشکلات جدی مواجه شده و یاتاقان آسیب میبیند. البته گاهی نشتی روغن دلیل نرسیدن روغن به قسمتهای مختلف موتور ماشین است. پس در زمان بررسی همه جوانب و احتمالات ممکن را مورد بررسی قرار دهید.
خرابی سیستم خنک کننده خودرو
از دیگر دلایل مهم این مشکل خراب بودن سیستم خنک کننده ماشین است. افزایش دما از عوامل بسیار مهم آسیب دیدن بدنه یاتاقان میباشد. سیستم خنک کننده از این مشکل مهم در بدنه یاتاقان خودرو جلوگیری به عمل میآورد. اما اگر به دلایل مختلفی این سیستم به وظیفه خود عمل نکند شاهد افزایش چشمگیر دمای موتور و یاتاقان خواهیم بود.
رانندگی با دور موتور بالا
اگر عادت به رانندگی با دور موتور بالا دارید باید منتظر یاتاقان زدن ماشین هم باشید. فشار دادن بیمورد پدال گاز و بالا نگهداشتن دور موتور عامل آسیب به اجزای مختلف پیشرانه نظیر یاتاقان است.
اتمام عمر مفید یاتاقان
یاتاقان مانند بسیاری از قطعات موتور ماشین عمر مشخصی دارد و بیشتر از آن قادر به فعالیت نیست. البته نگهداری نامناسب و آسیب دیدن یاتاقان نیز موجب اتمام زود هنگام عمر آن میشود. اما به طور کلی گفته میشود در هر 100 هزار کیلومتر باید یاتاقان را عوض کرد.
یاتاقان زدن ماشین چه نشانههایی دارد؟
برای اینکه تشخیص دهیم خودرو یاتاقان میزند باید به نشانههای آن توجه کنیم. مهمترین نشانههای یاتاقان زدن خودرو عبارتند از:
- روشن نشدن خودرو در حالی که استارت میخورد
- شنیدن صدای تق تق وقتی گاز میدهید و موتور در دور بالا قرار میگیرد
- روشن شدن چراغ چک روغن خودرو
- کاهش محسوس قدرت موتور ماشین
- شنیدن صداهای عجیب هنگام آغاز حرکت خودرو
با مشاهده این علائم باید به تعمیرکاران حرفهای و مجرب برای رفع مشکل یاتاقان خودرو مراجعه کرد.
راههای پیشگیری از یاتاقان زدن ماشین چیست؟
استهلاک و خرابی یاتاقان از موارد غیر قابل اجتناب است. اما از سایر عوامل ایجاد کننده این مشکل میتوان پیشگیری نمود. اقدامات پیشگیرانه برای این مشکل مهم در خودرو عبارتند از:
- استفاده از روغن موتورهای باکیفیت و متناسب با خودرو
- برسی دورهای و منظم فیلتر روغن و خرید و استفاده از فیلترهای استاندارد
- تعویض به موقع فیلتر و روغن موتور خودرو در بازههای زمانی مناسب
- توجه به گرم و سرد کردن اصولی پیشرانه خودرو
- انجام منظم بررسیهای فنی ماشین برای تشخیص زود هنگام خرابی یاتاقان و دیگر اجزای پیشرانه
در صورتی خرابی یاتاقان هزینه سنگینی برای تعمیر و استفاده مجدد از خودرو باید پرداخت شود. بنابراین اکیدا توصیه میشود اقدامات پیشگیرانه از این مشکل را جدی بگیرید.
اگر ماشین یاتاقان زد چه کنیم؟
مشکل یاتاقان زدن ماشین فارغ از نوع و مدل خودرو میتواند ایجاد شود. اگر متوجه شدید که ماشین یاتاقان زده فورا به تعمیرگاههای مجاز مراجعه کنید. شما میتوانید از خدمات تعمیر خودرو در اصفهان شرکت امداد خودرو صدر جوانی نیز استفاده کنید. زیرا بیتوجهی به این مشکل موجب میشود در بازه زمانی کوتاهی تمام سیستم پیشرانه خودرو خراب شده و آسیب جدی ببیند. رعایت نکات پیشگیرانه و نیز رانندگی اصولی از بروز این مشکل تا حد زیادی جلوگیری میکند.
کلام پایانی
یاتاقان یکی از قطعات کاربردی در پیشرانه انواع خودرو محسوب میشود. اگر این قطعه معیوب شده و آسیب ببیند به اصطلاح با یاتاقان زدن ماشین مواجه میشویم. اما با تشخیص به موقع میتوان قبل از خراب شدن موتور ماشین نسبت به تعویض یاتاقان اقدام کرد. سوالات خود درباره این مشکل در پیشرانه ماشین را از کارشناسان شتاب گستر صدر جوانی از طریق تماس با شماره 09130001250 بپرسید.