سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودرو کمک میکند تازگی هوا برای سرنشینان حفظ شود. کارکرد این نوع سیستم تهویه مطبوع نسبتا پیچیده بوده و از بخشهای مختلفی تشکیل میشود. اهمیت این سیستم به دلیل تاثیر روانی است که هوای کابین خودرو بر راننده و سرنشینان دارد. در اغلب ماشینهای جدید انواع باکیفیت و کارآمدی از سیستمهای تهویه مطبوع به کار رفته است. برای آشنایی بیشتر با تهویه مطبوع اتوماتیک در ماشین این مقاله از شتاب گستر صدر جوانی را از دست ندهید. این شرکت ارائه دهنده خدمات امداد خودرو در شهرهای مختلف مانند امداد خودرو مبارکه میباشد.
پاسخگویی 24 ساعته: 09130001250
سیستم تهویه مطبوع
سیستمهای تهویه مطبوع خودرو دارای انواع مختلفی هستند که از نظر کارایی در یک سطح قرار ندارند. البته عملکرد کلی این سیستمها به یکدیگر شباهت داشته و روند کلی آنها یکی است. ابتدا هوای بیرون دریافت شده و سپس با اعمال تنظیماتی دمای آن مناسب میشود. سپس به کمک فنها و تجهیزات دمنده هوای تازه و مطبوع به داخل کابین ماشین ارسال میشود.
تفاوت اصلی سیستم تهویه مطبوع ماشین با سیستم گرمایش و سرمایش در همین روند است. سیستمهای گرمایش و سرمایش تنها دمای هوای کابین را افزایش یا کاهش میدهند. اما تهویه مطبوع هوای آلوده را تصفیه کرده و از بخار زدن شیشههای خودرو نیز جلوگیری میکند. به همین خاطر بیشتر ماشینهای مدرن امروزی از تهویه مطبوع به جای سیستم گرمایش و سرمایش استفاده میکنند.
معرفی سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودرو
سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودرو از سنسورهای مختلفی برای آنالیز بهتر هوای داخل کابین استفاده میکند. به کمک این سیستم دما همیشه در یک حالت ثابت قرار میگیرد. دمای تعیین شده برای کابین داخلی ماشین توسط راننده مشخص میگردد. این سیستم به کمک سنسورهای موجود در کابین ماشین دمای خروجی را اندازهگیری میکند. هر تغییری در دمای مشخص شده موجب فعال شدن سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک ماشین میشود. به این ترتیب وضعیت دمایی تعیین شده در کابین به کمک سیستم اتوماتیک تهویه مطبوع همیشه پایدار و ثابت میماند.
بخشهای مختلف سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودرو
در بخشهای قبل اشاره کردیم که سیستم تهویه مطبوع با سیستم گرمایش و سرمایش ماشین متفاوت است. در واقع کولر و بخاری بخشهایی از سیستم تهویه مطبوع ماشین محسوب میشوند. در سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودرو 5 بخش اصلی وجود دارد. هر کدام از این بخشها نیز خود از قطعات و اجزای دیگری ساخته میشوند.
کولر
امروزه همه خودروها به کولر و سیستم سرمایش مجهز هستند. از گاز فریون برای خنک کردن کابین ماشین توسط کولر استفاده میشود. خودروهای مدرنتر اغلب از کولرهای پیشرفته که با دکمههای الکترونیکی فعال میشوند برخوردارند.
مطلب پیشنهادی: امداد خودرو سجزی
بخاری
شاید قدیمیترین بخش از سیستم تهویه مطبوع ماشین بخاری باشد که سالهای زیادی است مورد استفاده قرار میگیرد. آب خروجی از موتور ماشین هوای داخل رادیاتور را گرم میکند، سپس به کمک فن به داخل کابین دمیده میشود. فعالیت بخاری ماشین میتواند بخاری که روی شیشهها مینشیند را پاک کند.
سیستم ACC
این بخش از سیستم تهویه مطبوع ماشین وظایف متعددی بر عهده دارد. کنترل دمای کابین و سرعت وزش باد داخل ماشین از جمله وظیفههای ACC میباشد. این سیستم با دستور راننده تنظیم شده و پس از آن به صورت خودکار عمل میکند.
گرمکن و سردکن صندلی
از دیگر بخشهای جذاب و پرطرفدار در سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودرو، گرمکن و سردکن صندلی است. البته در بسیاری از خودروها این بخش به عنوان یک آپشن اضافی محسوب میشود. به همین خاطر در خودروهای اقتصادی شاهد گرمکن و سردکن صندلی نیستیم.
گرمکن فرمان ماشین
یکی دیگر از بخشهای سیستم تهویه مطبوع ماشین گرمکن فرمان است که بیشتر در خودروهای لوکس دیده میشود. همه این آپشنها کمک میکنند تا حس بهتری به لحاظ روانی و ذهنی در زمان رانندگی داشته باشیم.
سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودرو از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودرو دارای دو بخش اصلی کم فشار و پرفشار میباشد. هر کدام از این دو بخش نیز دارای اجزا و قطعات مختلفی برای عملکرد بهتر خود هستند.
کمپرسور
گاز مبرد در این سیستم به صورت کم فشار وارد کمپرسور ماشین شده و سپس متراکم میگردد. این گاز بعد از فشرده شدن به طرف کندانسور خودرو هدایت میشود تا هوای داخل کابین را خنک کند. نکته مهم اینکه این قطعه فقط باعث تراکم گازها میشود و روی مایعات تاثیری ندارد.
کندانسور
به این قطعه از سیستم تهویه مطبوع ماشین چگالنده نیز گفته میشود. در این بخش گاز مبرد به صورت مایع درآمده تا در خروجی کندانسور متراکم شده و هوای داخل کابین را خنک کند.
ریسیور درایر
این قطعه را با نام خشک کننده در خودرو نیز میشناسند. ریسیور درایر وظیفه جذب رطوبت و آب درون مایع متراکم شده را بر عهده دارد. این کار به کمک برخی از مواد شیمیایی انجام میشود تا آب در سیستم تهویه مطبوع به بلور یخ تبدیل نشود.
سوپاپ انبساط گرمایی
این قطعه در سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودرو فشار ماده سرد کننده را کاهش میدهد. از طریق عملکرد این قطعه، سیستم تهویه مطبوع در ماشین ثبات پیدا میکند. نکته جالب درباره این سوپاپها قابل تنظیم بودن آنها است.
اواپراتور
اواپراتور که به آن تبخیر کننده هم گفته میشود درست پشت داشبورد ماشین قرار میگیرد. وظیفه اصلی این قطعه جذب گرما است. سیالی که از سوپاپ انبساط گرمایی خارج میشود کم فشار و سرد است. با این همه به دلیل نقطه جوش پایین آن با حرارت کابین به نقطه جوش رسیده و دوباره گازی شکل میشود.
فیلتر کابین
تصفیه هوای داخل کابین ماشین بر عهده فیلتر کابین میباشد. به همین خاطر اگر میخواهید هوایی تمیز در ماشین داشته باشید باید نسبت به تعویض به موقع این فیلتر اقدام کنید.
نگهداری از سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودرو
برای حفظ کارایی و عملکرد درست سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک در ماشین باید از آن به درستی نگهداری کرد. اقدامات لازم برای نگهداری از سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک شامل موارد زیر میباشد:
- تعویض فیلتر هوای داخل کابین باید در هر 15 هزار کیلومتر انجام شود.
- با قرار دادن دریچه تهویه هوا به سمت بالا موجب گردش کامل هوا خواهید شد.
- بهتر است این سیستم در خودرو برای مدت طولانی خاموش نماند.
- کولر را در ترافیک و سربالاییهای شدید روی دور کند آن قرار دهید تا فشار کمتری به موتور وارد شود.
برای تعمیر این سیستم و تعویض فیلتر هوای آن با تیم شتاب گستر صدر جوانی در اصفهان تماس بگیرید. تخصص تکنیسینهای مجموعه موجب میشود ایرادات سیستم تهویه مطبوع خودرو به راحتی شناسایی و رفع شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه پیشنهاد میکنیم مقاله بهترین زمان تعویض فیلتر هوای خودرو را مطالعه فرمایید.
کلام پایانی
امروزه سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک خودرو به عنوان یک آپشن مهم شناخته میشود. از این رو بسیاری از سازندگان خودروهای مدرن و امروزی از تهویه مطبوع اتوماتیک در ماشینهای ساخت خود استفاده میکنند. تازگی و تمیزی هوا از فاکتورهای مهمی است که این سیستمها در کابین خودرو تامین میکنند. برای خدمات تعمیر و نگهداری این سیستمها نظیر تعویض فیلتر هوا با تکنیسینهای شتاب گستر صدر جوانی از طریق شماره 09130001250 تماس بگیرید.